Gebelik

Yüksek Riskli Gebelik Hakkında Merak Edilenler!

Yüksek Riskli Gebelik Hakkında Merak Edilenler! Yüksek riskli gebelik bebeğin ve annenin sağlığında hayati tehlikeler bulunmaktadır. Gebelikte sakatlık riski veya hastalık varsa yüksek riskli gebelik olarak adlandırılmaktadır.

Yüksek Riskli Gebelik Hakkında Merak Edilenler! Hamilelik süresi boyunca anne adayları uzman yardımıyla takibi yapılmalıdır. Yüksek riskli gebeliklerin en önemli nedenleri kromozamal anormalliklerdir. Kromozomal anormallikler; Abortus İmmenens ( düşük tehdidi), Abortus İncipiens (kaçınılmaz düşük), İnkomplet Abortus ( tam olmayan düşük), Missed Abortus (fark edilemeyen düşük) ve Anembriyonik Gebelik (boş kese) şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Kromozamal anormallikler farklı nedenlerden dolayı kaynaklanabilir. Uzman tarafından sorun tespit edildikten sonra tıbbi müdahaleler uygulanabilmektedir. Annenin yaşı artıkça yaşanacak risk faktörleri de artmaktadır. Anne adaylarının önceki doğumlarında düşük yapmış olması diğer gebeliklerini sıkıntıya sokmaktadır. Gebelik sürecince enfeksiyonlar ve sistemik hastalıklardan kaynaklı bebek sağlığını etkileyebilmektedir. Rahim ve rahim ağzının yapısal bozuklukları doğum sırasında bebeklerde sakatlık ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ilaçlar, çevresel etkenler, yoğun yaşam koşulları ve şehir yaşamı diğer risk faktörleridir.

Yüksek Riskli Gebelik Kontrolü

Yüksek riskli gebelik geçiren anne adaylarının hamilelik sürecinde zorluklar beklemektedir. Kilo takibi, beslenme, egzersiz, bebeğin gelişimi büyük bir titizlikle sürdürülmesi gerekmektedir. Yüksek riskli gebelik kontrolü yapılması gerekmektedir. Anne adayları genel muayene tutulması gerekmektedir. Jinekolojik muayene, hastalık öyküsü, sistem hastalıkları, SMAER testi ve kan testleri taranmaktadır. Buna bağlı olarak bebekteki rahatsızlık ve rahatsızlığın boyutu tespit edilmektedir.

Hamilelik öncesi ve sürecinde takviyeler kullanılması gerekmektedir. Özellikle yüksek riskli gebelik yaşana anne adayları ek takviyeler de alabilmektedir. Folik asit, demir, C vitamini, D vitamini, V6 –B12 vitaminleri kullanmalısınız. Doktorunuz vücudunuzda eksikliğine göre takviye ve ilaç önerebilmektedir. Bebek gelişiminde herhangi bir problemle karşılaşmamak için beslenmenize de dikkat etmeniz gerekmektedir.

Doğum Sonrası Kanama Nedenleri

Doğum sonrası kanama nedenleri anne, bebek gelişimi ve ameliyat anında meydana gelebilmektedir. En sık rastlanan durum rahim kaslarının kasılamamasıdır. Gebelik sürecinde rahmin aşırı gerilmektedir. Çoğul gebelik, iri bebek, uzamış doğumlar da doğum sonrasında kanam görülebilmektedir. Sezaryen doğum sırasında plasenta doğal yollarla alınmamaktadır. Plasenta alındıktan sonra rahim içi temizliği yapılmaktadır. Bazı doğumlarda plasenta tek parçada çıkarılmamaktadır. Kalan parçalara göre rahimde kanama görülebilmektedir.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu