Türkiye’de En Çok Görülen Hastalıklar ve Görülme Sıklıkları yazı dizisi- 1
Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, her yıl güncellenmektedir. Bu sistemleri sayesinde ülkemizin sağlık konusundaki durumu ciddi şekilde denetlenmekte, koruyucu hekimlik konusunda ilgili birimler tedbirler almaktadır.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre halkımızın yaklaşık;
%32,8’ şeker hastalığı türevlerinden,
%31,8 tansiyon hastalığından,
%26’sı kalp hastalığından,
%15,9’u kanser türevlerinden,
%13’ü nefes darlığı ve kronik solunum hastalıklarından,
,6’sı Kolesterolden,
%10,6’sı eklem hastalıkları ve kireçlenmeden,
%9,1’i bel fıtığı ve fıtık sinirleri(Siyatik) sıkıntılarından,
%7,6’sı ülser ve mide hastalıklarından dolayı, tedavi için çeşitli sağlık kuruluşlarına gitmektedir.
Tüm bu hastalıkların birisi ya da birkaçının sebep olduğu düşünülen metabolik hastalıklardan olan Obezitenin görülme sıklığı ise %32 civarındadır. Ayrıca ilginç bir istatistik olarak, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla obezite görülmektedir. Hepatit(A,B,C) türevlerinin ülkemizdeki görülme sıklıkları ise yaklaşık olarak %7 civarındadır. Adı sık duyulsa da Damar Tıkanıklığı, Beyin Kanaması, Romatizma, Grip, Nezle çeşitleri ve Göz Hastalıklarıyla ilgili hastalıklar, istatistik olarak oldukça yüksek ancak bakanlığın listesinde yer almamaktadır. Bu hastalıkların yakalanma ve tedavi süreçleri, mevsimsel olarak değerlendirilmektedir.Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları açısından kadınlara özel, hastalıkların istatistikleri ise ayrı tutulmaktadır.
Örneğin; kanser türevi olmasına rağmen, kadın metabolizması gereği ayrı istatistik verileri tutulan, Rahim Ağzı Kanseri görülme sıklığı %4,1 gibi bir orana sahiptir. Bir diğer örnek ise Prostat Kanseri için geçerli bilgidir. Ülkemizdeki görülme sıklığı ise 50 yaş üstü erkeklerde Akciğer Kanseri vakalarından sonra ikinci sırada yer almaktadır.