Türkiye de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi -3-Kanser
Vücudumuz hücrelerden meydana gelmektedir. Çeşitli sebeplerden bu hücrelerin kaybı söz konusu olabilmekte ve kaslar ile sinirleri oluşturan hücreler dışındakilerin, kendilerini yenilemeleri mümkündür. Sağlıklı hücreler ne zaman ve ne kadar bölünerek çoğalmaları gerektiğini bilirler. Ancak, bilinçsiz şekilde çoğalan hücrelerde bulunur. Bu duruma Kanser denmektedir. Bu kanserli olduğu bilinen hücreler, çoğalarak tümörleri oluştururlar. Bulundukları alanlardaki dokulara baskı uygular ve bazen içlerine girerek onları tahrip ederler. Kanserli hücre oluşumuna, değişik dış ve iç faktörler etki etmektedir. Özellikle de bazı kanser türlerinin, doğrudan dış faktörler sebebiyle oluştuğu bilinmektedir.
Genel olarak kanser oluşumuna sağlıksız beslenme, aşırı alkol ve sigara tüketimi, güneş ışığı, hava kirliliği, radyasyon, kimyasal maddeler etki eder. Korunmasız çalışma gibi, bazı durumlarda ilk sıralarda sayılmaktadırlar. Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları oranları içerisinde, kanser ,9’luk bir orana sahiptir. Bu oranlama erkek ve kadınlara özel kanser türleri ayrılmadan genellenmiştir. Cinsiyet ayrımı yapıldığında, kadınlarda meme kanseri, rahim ve rahim ağzı kanserleri, ortalamanın çok üstünde bir orana sahip olmaktadır. Erkeklerde ise nadir olmasına rağmen, meme kanseri vakaları görülür ancak, prostat kanseri vakaları oldukça yaygın şekilde seyretmektedir. Tüm türlerde, kanser vakaları kadınlara göre erkeklerde % 25’lik bir oranda daha fazla görülmektedir.
Genel kanser vakalarının liste başında, baş ve boyun kanseri gelmektedir. İlk andan itibaren ciddi belirtiler vererek, tedavi edilmesi sağlanabilir. Sıralamada diğer yaygın kanser türü ise mide kanseridir. Basit ülser durumu, tedavi edilmediğinde bu hastalığın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Adından sıkça söz ettiren rahim ağzı kanseri, akciğer kanseri ve pankreas kanserleri de sık görülen vakalardandır. Tüm kanser türleri vücutta ciddi belirtiler vererek ilerler. Ancak, doğru tedavi ve teşhis için, mutlaka sık sık koruyucu hekimlik adı altında kontrollere gidilmeli ve geri dönüşü olmayan durumlar yaşanmadan, kanserin önüne geçilmelidir.