Okul Başarısızlığını 20 Adımda Önlemenin Yolları!
Okul Başarısızlığını 20 Adımda Önlemenin Yolları! Her ana-baba başarılı çocuk ister ama bunun çocuğa olduğu gibi, ebeveyne de düşen kuralları var. Peki bu kurallar neler mi? İşte cevabı..
Okul Başarısızlığını 20 Adımda Önlemenin Yolları! Okulda başarısız olan çocukların ebeveynlerinin de bir çok konuda dikkat etmesi gerekmektedir. Şu 20 adımı titizlikle atın, inşallah farkı görün!
Okul Başarısızlığını Önlemenin Yolları
1- Çocuğun başaramama hissini yenmesine katkı sağlayın, bu husustaki telâşını izole edin.
2- Okulun ve derslerin gerekliliğini iyice zihnine yerleştirin.
3- Olumsuz, hatta felâket hadiseleri bile olumlu usül ve üslüpla halledin; hatalı tutumlarla çocuğun korkusunu pekiştirmeyin.
4- Takip edin ama aşırı himayeye alıştırıp asalak yetiştirmeyin.
5- Çocuğunuzla ilgili aşırı endişe ve başarısızlık hissi içine girmeyin, aksi halde bunu çocuğa yansıtırsınız ve işler büyür.
6- Çocuğunuzu karakter, kişilik, huy, mizaç ve fıtrat olarak iyi tanımadan beklenti seviyenizi artırmayın; gerçekçi olun. Unutmayın: Ebeveynin yüksek beklentisi çocuğun cesaretini kırar. Ebeveyni hayal kırıklığına uğratma telâşı çocukta başarısızlık endişesine sebep olur.
7- Çocuğa yapabileceğiniz en büyük yardım, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek; ihtiyaç duyduğu desteği ( özel öğretmen, kurs vs. ) sağlamaktır.
8- Başarılı kardeş ve arkadaşlarıyla kıyaslayıp aşağılamayın, ruh sağlığını bozarsınız. Çocuğunuzu olduğu gibi, kendisi olarak görmeyi öğrenin. Kapasite ve şahsî özelliklerine en uygun öğretim yöntemini ( altını çizerek, anlatarak, özetleyerek çalışma gibi) seçmesi konusunda onu destekleyin.
9- Arada bir isyan edip “Hayır! Bugün ödev yapmayacağım!” diye bağırışmadan fazla tedirgin olmayın; fakat bu başkaldırışlar sürüp gidiyorsa bozuk bir şey var demektir. Sebebini araştırın.
10- Okulda düşük puanlar alıyorsa evde cezalar vermeyin.
11- Çok serbest ve laubaliyse ona disiplinli ve başarılı arkadaşlar bulun.
12- Ev ödevlerini yapmaya kalkmayın, bu çok yanlıştır ama yol ve yöntem gösterebilirsiniz.
13- Okuldaki havadis hakkında her söylediğine inanmayın.
14- Yanında eğitim sistemi ve hocaları eleştirmeyin
15- Okulla sıkı ilişki halinde olun.
16- Duygusal meselelerine yakınlık gösterin. Dert, tasa, sevinç ve şüphelerini paylaşın. Duygusal bağın oluşmasını sağlayın.
17- Yapısına ve kişiliğine uygun çalışma yeri sağlayın.
18- Özel yetenekli olduğu konularda başarısını geliştirmeye çalışın.
19- Göz ve kulak muayenesini hiç ihmal etmeyin.
20- Ders dışı özel programlarla onu bunaltmaym. Derslerini aksatmayacak seviyede spor yapmasını, eğlenmesini, nefes almasını teşvik edin.