Sağlık

KALP KRİZİ İLE KALP SPAZMI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

KALP KRİZİ İLE KALP SPAZMI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Kalp krizi ile kalp spazmı çoğunlukla birbiriyle karıştırılan durumlardır. Aslında hem oluşum şeması hemde belirtileri olarak birbirinden farklıdır.

Kalp krizi, kalbe giden koroner damarlardan birinde gelişen tıkanma yada darlık sonucunda, kalbin elektriksel aktivitesindeki bozuklukla beraber seyreden rahatsızlıktır. Kalp Spazmı ise kalbe giden koroner damarlardaki %50 ye varan tıkanmaya bağlı rahatsızlıktır.

Kalp krizi müdahale edilmediği taktirde ölümcüldür. Kalp spazmı ise erken müdahale edilebilecek bir safhadadır.

Kalp krizinde kararlı bir göğüs ağrısı mevcuttur. Kalp spazmında ise gelip giden tarzda bir göğüs ağrısı mevcuttur.

Kalp krizinde kalp yeterli kanlanmayı sağlayamaz. Kalp spazmında ise kalp yeterli kanlanmayı sağlar.

Kalp krizinde darlık yada tıkanıklık kalbin kanlanmasını engeleyecek düzeydedir. Kalp spazmında ise kalbin kanlanması engellenmez, sadece azalır.

Kalp krizi ani olarak başlayabildiği gibi kalp spazmı olarak seyredip daha sonrasında kalp krizine dönüşebilir. Kalp spazmı özünde kalp krizinin öncüsüdür. Tedavi edilmezse kalp kriziyle karşılaşılabilir.

Kalp krizinde kalp hücrelerinde kitlesel ölümler meydana gelir. Kalp spazmında ise kitlesel hücre ölümleri meydana gelmez.

Kalp krizinde soğuk terleme ve soğuk cilt belirtisi görülür. Kalp spazmında göğüs ağrısı haricinde belirti görülmez.

Kalp kriziyle beraber bulantı ve kusma görülebilir. Kalp spazmında bulantı ve kusma görülmez. Görülmesi durumunda bu durum psikolojik olarak değerlendirilebilir.

KALP DAMARLARI

Her iki rahatsızlıkta birbirinden farklı özellikler taşımalarına rağmen, etki ettikleri mekanizma düşünüldüğünde en kısa sürede tedavi sürecine alınması gereken rahatsızlıklardır. Kalpte gelişen rahatsızlıklar, genç yaşlarda hayat standartlarını çok fazla kısıtlamamakla beraber, yaş ilerledikçe belirtiler daha yaygın biçimde görülmeye başlayacaktır. Bu sebepten dolayı Anjiyografi ile en seri şekilde tanı koyulmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Tedaviye geç başlanılması, klinik tablonun ağırlaşmasıyla sonuçlanır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu