İNTİHAR ERKEKLERDE NEDEN DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?
Türkiye’de erkekler kadınlara oranla üç kat daha fazla hayatına son vermeye çalışıyor. İstatislik kurumunun verilerine göre 2010 yılı ve öncesindeki 10 yıllık sürede %64’ü erkek ve %36’sı kadın olmak üzere intihar vakası yaşanmıştır. 2013 yılına doğru erkek oranı artış göstermiştir.
Aslında durum Avrupa’da da hemen hemen aynıdır. Erkek intiharları kadınlara oranla yaklaşık dört kat daha fazla yaşanıyor. 2013 yılında intihar oranlarına bakıldığında vakaların %78’i erkektir.
NEDENLER
En yüksek intihar oranı yetişkin erkekler de görülüyor. Bunun yanı son yıllarda sıra gençlerdeki intihar oranlarının artışı dikkat çekiyor. Vakalarda başı çeken nedenler arasında depresyon, alkol ve madde kullanımıdır. Kadınlara oranla daha az psikolojik veya psikiyatrik destek alan erkeklerde intihar eğilimi daha sık görülüyor.
Türkiye’de intiharların ilk nedeni ruhsal bozukluklar olarak belirtiliyor. Erkeklerin sorumlulukları, kendisinden beklenenleri karşılayamama endişesi, güçlü görünmek adına yardım almaktan kaçınmaları, iş kayıpları gibi etkenler ruhsal bozukluklara kapılmalarını tetikliyor. Ekonomik faktörlerde intihara zemin hazırlıyor. Aile ve iş ilişkilerinde problem yaşama, iş hayatında başarısız olma kaygıyı arttırıyor. Erkekler kısa vadeli sorunlarla başa çıkabiliyor ancak uzun vadede sıkıntılar çoğalıyor ve çözümsüzlük ortaya çıkıyor. Uzun vadeli sorunlar erkeklere kıyasla kadınların daha dirençli olmalarını sağlıyor.
Boşanma, eşini kaybetme ve yalnızlık yine erkekler için risk oluşturuyor. Bunlar kadınlar içinde risk ancak erkeklerde daha büyük sıkıntılar yaşanıyor. Sorunlarla yüzleşmek, içinden çıkamadığınızı düşündüğünüz durumlarda uzmanlardan yardım almak son derece önemlidir.