Sağlık

Hepatit B Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Hepatit B Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır? Hepatit B, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. Bir tür karaciğer iltihabı olan hastalığa ismini veren virüs sebep olmaktadır.

Hepatit B Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır? Virüs vücuda girdiğinde iki şekilde etki etmektedir. İlk etkide kişiyi hasta etmektedir. İkinci etkide ise hiç bir belirti vermeden kişinin vücuduna yerleşerek taşıyıcı olmasına sebep olmaktadır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır

Hastalık bulaşıcılığı yüksektir. Temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde kişiden kişiye geçmektedir. Genel olarak steril edilmeyen ortak alet kullanımı bulaşmaya sebeptir. Steril edilmeyen diş aletleri, iğneler, tıraş makineleri, manikür pedikür setleri virüsün bulaşmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında sünnet ve kulak delme gibi küçük operasyonlarda da aletlerin temizlenmemiş olması bulaşmaya sebep olmaktadır. Yetişkinlerde hastalığa sahip biri ile cinsel ilişkiye girmek de bulaşma sebeplerinde bir tanesidir.

Hastalığın Belirtileri

Hastalıkta belirtiler kişiye ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Bazı hastalarda hiç bir belirti olmazken bazılarında aşağıdaki belirtiler görülebilir.

  • Göz aklarında ve ciltte sararma
  • Şiddetli eklem ağrıları
  • Karın ağrısı ve halsizlik
  • Zaman zaman yükselen ateş
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve beraberinde kusma

Virüsün vücuda girmesinden sonra kuluçka süresi 6 hafta ile 6 ay arasında değişmektedir. Hepatit B belirtileri 6 aydan kısa süren hastalar akut hastalardır. 6 aydan uzun süren hastalık belirtileri kronik hastalığa girmektedir.

Hepatit B Aşısı

Hastalığın tedavisinin dışında yayılmasını önlemek adına önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan en önemlisi de Hepatit B aşısı olmaktadır. Aşı ile virüsün bulaşma riski yüzde 90 oranında azalmaktadır. Bu sebeple ülkemizde düzenli olarak aşısı yapılmaktadır.

İlerleyen yaşlarda hastalığa karşı bağışıklık kazanmak için bebeklik döneminden itibaren rutin olarak aşı yapılmaktadır. Bebeklere ilk aşı doğdukları zaman yapılmaktadır. İkinci ve üçüncü dozları 1 ve 6 aylıkken uygulanmaktadır. Aşı aktif hastalara ve taşıyıcı olanlara uygulanmamaktadır.

Hastalığın Teşhisi

Hepatit B teşhisi son derece kolaydır. Kişiden alınan kan ile virüs tespit edilmektedir. Bu test ile kişinin akut hasta, kronik hasta ya da taşıyıcı olduğu belirlenmektedir. Ayrıca kişinin daha önceden geçirmiş olduğu hastalığı da test ile ortaya çıkmaktadır. Hasta ya da taşıyıcı olan anneden bebeğe virüsün geçip geçmediği de hemen doğar doğmaz kan testi ile belirlenmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu