Hapşırığı Tutmanın Zararları
Ani bir nefes alıp verme şekli olan hapşırık kimi insanların rahatsız olduğu konudur. Hapşırmak her insanda görülür. Ani bir biçimde gelen, ağız ve burundan nefes almadır. Ancak kimi insanlar oldukça sessiz bir şekilde hapşırırken; kimileri son derece şiddetli bir hapşırma yaşar. Sesli hapşırma içerisinde bulunan insanlarda kimi zaman hapşırığı tutma görülür.
İnsanlar genellikle sesli hapşırmanın etrafı rahatsız edeceğini düşünür. Bunun önüne geçmek için de kendini tutar. Oysa hapşırırken nefesi tutma kişiye oldukça ciddi zararlar verir. Bu zararların ortaya çıkmaması için kesinlikle hapşırırken nefesi tutma işlemi yapılmamalıdır.
Hapşırığı Tutmak Kulak Zarını Delebilir
Hapşırığı tutmanın verdiği zararlardan biri kulak zarının bundan hasar görmesidir. Hapşırma sırasında etrafınızdaki kimseler rahatsız olmasın diye, burun ve ağzınızı kapatabilirsiniz. Ancak bu durum oluşan basıncın kulaklara zarar vermesine neden olur. Hapşırığı tutma davranışınız sonunda da kulak zarınızı delebilirsiniz.
Hapşırığı Tutmak Kulak İltihaplarına Neden Olabilir
Kişilerin vücudunda enfeksiyona bağlı olarak sarı bir burun akıntısı üretilir. Hapşırma esnasında genellikle bu burun akıntısı dışarı atılır. Ancak hapşırığın tutulması bu akıntının içeride kalmasına hatta geri dönerek kulaklara ulaşmasına neden olur. Kulak iltihapları da bu enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Hapşırığı Tutmak Burunun Kendini Boşaltmasına Engel Olur
Hapşırmak oldukça güçlü bir reflekstir. Bu esnada burun içerisinde buluna herhangi yabancı bir atık da dışarı çıkabilir. Kimi zaman insanlar fark etmeden burun kanallarında tıkanıklık oluşabilir. Vücut bir an önce bu tıkanıklıktan kurtulmaya çalışır. Bunun için de hapşırma davranışı gerçekleşir. Ancak siz hapşırırken bu duruma izin vermediğiniz zaman, burun içerisindeki tıkanıklık da ortadan kalkmaz. Hapşırığı tutmanın zararları içerisinde burnun kendini boşaltmasına engel olmak da yer alır.