Genel Lise ve Meslek Lisesi Eğitiminin Önemi
Genel Lise ve Meslek Lisesi Eğitiminin Önemi Nedir? Genel lise dört yıllık zorunlu bir eğitim kurumudur. Genel liselerin amacı, toplumsal yaşama katılmak için gerekli bilgi, beceri ve tutumlarla akademik ve sanatsal olarak donatılmış kişiler yetiştirmek olmaktadır. Bunun yanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, olaylara eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşabilen ve iyi birer vatandaş olabilen bireyler yetiştirmektir.
Genel Lise ve Meslek Lisesi Eğitiminin Önemi Nedir? Teknik ve Meslek Lisesi Teknik lise, bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında programlar sunan dört yıllık zorunlu bir eğitim kurumudur.
Meslek liselerinin amacı, toplumsal yaşama katılmak için gerekli bilgi, beceri ve tutumlarla akademik, teknik ve sanatsal yönden donanımlı bireyler yetiştirmektir. Diğer yandan bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, olaylara eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşabilen ve iyi birer vatandaş olabilen bireyler yetiştirmektir. Görme Engelliler Lisesi Görme engelliler lisesi, görme engellilerin eğitimine yönelik programlar sunan dört yıllık zorunlu bir eğitim kurumudur.
Meslek Lisesi: Mesleki eğitime odaklanan ve tarım, ticaret, sağlık, endüstri ve turizm gibi çeşitli alanlarda dersler veren liselerdir. Teknik Lise: Elektronik, bilgisayar, mekatronik ve otomasyon gibi çeşitli alanlarda dersler veren üst düzey bir meslek okulu. Tarım Meslek Lisesi: Tarımsal eğitime odaklanan ve hayvancılık, bitki yetiştiriciliği, tarım makineleri ve sulama gibi çeşitli alanlarda dersler veren bir lisedir.
Lise Türleri
Lise Dört yıllık eğitim veren genel bir lisedir. Yurdumuzda lise türleri, Mesleki ve Teknik Lise: Dört yıllık eğitim veren ve belirli bir ticaret veya mesleğe odaklanan bir lisedir. Tarım Meslek Lisesi: Dört yıllık eğitim veren ve tarım alanına odaklanan bir lisedir. Örgün Eğitim Veren Ortaöğretim Kurumları: Örgün eğitim, devletin onayladığı okullarda verilen eğitimdir. Bu okulların müfredatı ve ders kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Bu okullara girebilmek için öğrencilerin Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na (LGS) girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.
Yaygın Eğitim Veren Ortaöğretim Kurumları: Yaygın eğitim, devletin kendi onaylamadığı okullarda verdiği eğitimdir. Bu okulların müfredatı ve ders kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmez. Öğrenciler bu okullara girmek için Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na (LGS) girmek zorunda değildir