Sağlık

Ergenlik Dönemi Psikolojik Değişiklikler Nelerdir?

Kişilerin psikolojik bağımsızlıklarını ilk kez ilan ettikleri dönem ergenlik dönemi olarak karşımıza çıkar. Ergenlik dönemine kadar çocuk olarak nitelendirilen birey, artık genç statüsüne yükselmiştir. Bu durum da kendilerini özek hissetmelerine neden olur. İşte bir anda içinde bulundukları yeni duruma alışmaya çalışma, kişilerin psikolojisinde de bir takım değişikler oluşturur.

Ergenlik Dönemi Psikolojik Değişiklikler Nelerdir 1Ergenlik Dönemi Psikolojik Özellikler

Ergenlik dönemi ile birlikte birey kimlik oluşumu kazanma eğilimindedir. Şimdiye kadar kim olduğunu ya da kim olmak istemediğini düşünemeyen kişiler; bu süreden sonra kim olmak istediklerine karar vermek ister. Bu nedenle de kimlik oluşum aşamalarını düzenli bir şekilde yaşamaya başlar. Kimi zaman ne olmak istediğine karar veren ergen, kimi zaman da bu kararını sorgulayarak değiştirir. Ergenlik dönemi düşüncelerin ve kararların oldukça hızlı bir şekilde değişmeye başladığı bir dönemdir.

Ergenlik döneminde sık görülen sorunlardan biri de kuşak çatışmasıdır. Bu dönemde duygusal bağımsızlığını ilan eder ergen ile ailesi arasında ciddi sorunlar oluşabilir. Çünkü kişi ergenlik döneminde kendisine yapılan herhangi bir müdahaleyi kesinlikle kabul etmez. Bunun karşılığı olarak da aile, çocuğunun yanlış davranmaması için daha fazla müdahale içerisine girer. Bu süreçte de aralarında kuşak çatışması görülür.

Ergenlik Dönemi Psikolojik Değişiklikler

Ergenlik dönemindeki kişilerde bana bir şey olmaz düşüncesi oldukça yaygın bir şekilde gözlemlenir. Bu düşünce nedeni ile ergenlerin suça karışma oranı oldukça fazladır. Ergenlik döneminde görülen hataların da asıl nedeni bu düşüncedir. Ergen kendisini herkesten daha farklı görür. Bu nedenle de herkes kavgaya karıştığında zarar görebilir. Ancak kendisi bu zarardan mahrumdur. Ergenlik dönemi psikolojik değişiklikler arasında yer alan bu düşünce tarzı ergen benmerkezciliği olarak ifade edilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu