Ergenler Ve Aile İlişkileri
Ergenler yaşama bakış açılarında ebeveynlerin izinden gider. Olumlu bakış açısına sahip, kendini geliştiren, önyargılı davranmayan ebeveynlere sahip ergenler aileyi örnek alır. Ergene sürekli nasihat vermek yerine yaşamıyla örnek olan ebeveyn daha başarılıdır. Günümüzde ergenler anne babalarının ergenlik döneminde bildiklerinden çok daha fazla şey bilmektedir. Bilgisayar, internet gibi bilgi paylaşımının yoğun olduğu ve ergenin rahatlıkla kullandığı bu araçlar sayesinde istediği veya merak ettiği her veriye ulaşmaktadır. Bu yüzden ergen soru sorduğunda tabu olan cinsellik konusu da dâhil olmak üzere sorularına açık ve dürüst cevap verilmelidir. Artık leylek hikâyeleri anlatmayın, sorularında aşırıya kaçtığı dönemler olabilir. Cevaplarını bilmediğiniz sorular sorarsa araştırıp cevaplayacağınızı söyleyin. Sorunlarını küçümsemeyin, size komik gelen şeyler onun yaşamında büyük bir problem olabilir. Yardım istediğinde problemi çözmesi için alternatif yollar önerin. Şöyle yapmalısın yerine şöyle yollar var değerlendir kendine uygun olanı belirle gibi cümleler kurun. Bazı ergenler uzlaşmacı olmaktan uzaktır. Ebeveyn ne kadar anlayışlı olursa olsun sınırları zorlar, gerginlikten beslenir. Problemleri kendi başınıza çözemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın. Son yıllarda ülkemizde psikolojik destek veren ergen ve ebeveyn arasındaki uyumsuzlukta çözümler sunan merkezler oldukça artmıştır.
ERGENLERİN PROBLEMLERİ
Ergenin problemleri üç grupta toplanabilir:
1-Arkadaşları veya duygusal yakınlık hissettiği kişiyle olan anlaşmazlıklar
2-Hayatında yaşadığı değişiklikler; ebeveynlerin boşanması, farklı şehre taşınmak, yeni bir okula başlamak gibi alışkın olduğu ortamın bozulması ergeni tedirgin hisseder. Güvenini sarsar.
3-Soyut düşünme yeteneğinin gelişmesiyle birlikte hayatındaki eksiklikleri fark eder. Anlam landıramadığı olgular huzursuz olmasına sebep olur.