Egzama Neden Olur? Egzamayı Önlemenin 10 Yolu
Egzama neden olur? sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Çok yaygın bir cilt hastalığı olan egzama, cildin üst katmanlarında iltihaplanmaya neden olan hücrelerin birikmesiyle oluşan bir reaksiyondur. Peki egzamayı önlemek için ne yapılmalı?
Egzama neden olur? Egzamayı önleminin yolları nelerdir? Egzamanın kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, kepeklenme, deride kalınlaşma, su dolu kabarcıklar ve sulanma şeklinde görülebileceği belirtiliyor. Özellikle temizlik, bulaşık, fırın işçileri, kuaförler, diş teknisyenleri, doktorlar, hemşireler, çimento, tuğla ve boya işleri ile uğraşan, resim, maket ve bahçe işleri ile uğraşan kişilerde egzama görülme olasılığı daha yüksektir. .
Egzamayı Önlemenin 10 Yolu
- Tedavide yapılması gereken en önemli şey; Nedeni belirlemek ve mümkün olduğunca bu ajanla temastan kaçınmak. Tamamen uzak durabilmek bazen zor olabilir.
- Su ve sabunla uzun süreli temas cildin doğal koruyucu tabakasının kaybolmasına neden olur. Bu nedenle elleri sabun yerine cildin PH’ına uygun kokusuz ve renksiz bir temizleyici ile temizlemek daha uygundur.
- Elleri sıcak veya soğuk su yerine ılık suyla yıkamak daha uygundur.
- Nemlendiriciler, özellikle uzun süreli formlarında, cildin kaybettiği nemi geri kazanmaya yardımcı olabilir.
- Çalışırken tahriş edici maddelerin birikmesini önler.
- Temizlik, bulaşık, çocuk bakımı için yardımcı destek veya bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi kullanılmalıdır. Pudralı eldivenler klinik bulguları alevlendirebileceğinden kullanıma uygun değildir. Saçları şampuanlarken kısa süre eldiven takmak, zayıf tahriş edicilerin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.
- Tuvalet temizliği gibi uygulamalarda ellerin deterjanla teması kesilmelidir.
- Domates, portakal, limon gibi maddelerle doğrudan el temasından kaçınılmalıdır.
- Saç boyama sırasında olası alerjenlerden kaçınmak ve korumak önemlidir.
Mesleki egzama düşünülürse kısa süreli bir iş değişikliği gündeme gelebilir.
Bazı Meslek Grupları Egzamaya Neden Olabilir
Bazı meslek grupları tahriş edici ve alerjik maddelere daha sık maruz kaldıkları için el egzamasına yatkındır. Özellikle temizlik, bulaşık, fırın işçileri, kuaförler, diş teknisyenleri, doktorlar, hemşireler, çimento, tuğla ve boya işleri ile uğraşan, resim, maket ve bahçe işleri ile uğraşan kişilerde egzama görülme olasılığı daha yüksektir. Egzama, temizlik, bulaşık, fırın işçileri, kuaförler, diş teknisyenleri, doktorlar, hemşireler, çimento, tuğla ve boya işleri ile uğraşan, resim, maket ve bahçe işleri ile uğraşan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Hobiler, bir kişinin işi kadar önemlidir.