Sağlık

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikollis) Nedir ve Neden Olur?

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikollis) Nedir ve Neden Olur? Eğri boyun hastalığı olarak da bilinen bu hastalığın belirtileri nedir? Tedavi süreci nasıldır?

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikollis ) Nedir ve Neden Olur? sorusunun yanıtını veriyoruz. İlk olarak eğri boyun hastalığı olarak da biliniyor. Tortikollis, yana ve öne doğru boynun hareketini sağlayan sternokleidomastoid kasının kasılı kalmasından kaynaklı oluşan baş pozisyonuna deniyor. Boynun kasılan kas tarafına doğru eğilmesi ile ortaya anormal bir durum çıkıyor. Çene ve yüzün ise karşı tarafa doğru rotasyonu ile karakterize dramatik bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

Eğri Boyun Hastalığı Neden Olur?

Merak edilen bir diğer soru ise bunun neden olduğudur. Tortikollis neden olur sorusuna verilen yanıt ile detaylandırılmıştır. Doğumsal masküler torikollis, çocukluk çağında en sık görülür. Genellikle yenidoğan bebeklerde hemen tanı konur. SKM kası tümörüne bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sertlik şeklinde de ortaya çıkması söz konusu olabiliyor. Tortikolis en sık görülen tipi olan kas kaynaklı tipinin beraberinde, bazı nörolojik durumlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca görme ve işitme bozukluklarına bağlı olarak da iç organ hastalıklarının ortaya çıkması da söz konusu olabiliyor.

Tortikollis Hastalığı Tanısı

Fiziki muayene ile belirti görülebilir. Tortikolis tanısı fiziki muayene eğriliğin tespit edilmesi ile ortaya çıkar. Bebeğin eğriliğe neden olabilecek durumlardan ayırmak için nörolojik bozukluklara da bakılır. Omurga deformiteleri, görme ve işitme sorunları yönünden araştırmaların yapılması gerekir. Alanında uzman olan doktor, bu hususta gerekeni yapacaktır. Hastanın baş ve boyun hareketlerinin incelenmesi ile SKM kasının sertlik, kitle ya da kasılma yönünden muayene edilmesi önemlidir. Uzman doktor bu alanda gerekeni yapacaktır.

Hastalığı Tedavisi

Tedavinin amacı, etkilenen kadın kısalmasının önlenmesi şeklinde olur. İleride doğabilecek  olan şekil bozukluklarının önüne geçilir. Tedavide aile tarafından uygulana pozisyonlama önemlidir. Egzersizler de son derece önemli yer tutacaktır. Bebek yatağına normal taraf duvar yönüne gelecek şekilde yatırılmalıdır. Bu şekilde sesli uyaranlara karşı aktif şekilde çevirme sağlanmalıdır. Tortikolis tedavisi için doktor tarafından önerilecekler de olacak. Tam anlamıyla süreci doktor ile yönetmek son derece önemlidir. Bunları göz önünde bulundurarak çözüm hızla sağlanabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu