Sağlık

Çocuklarda Aşının Önemi Nedir?

Çocuklarda Aşının Önemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, kişinin yaşamasını sağlayan ve onu dış zararlı etkenlere karşı savunmasını sağlayan birimdir. Vücudumuz kendi yapısını çok iyi tanıdığı için her türlü mikropları ayırt edebilmektedir. Eğer yabancı bir mikrop ile karşılaşır ise bu yapıyı etkisiz hale getirebilmek için savunma cisimcikleri olan antikor üretir. Örneğin, su çiçeği geçiren bir çocuk hayatı boyunca bir daha su çiçeği hastalığına yakalanmamaktadır.

Aşı

Ancak bu hastalığı geçirirken sakatlık, zeka geriliği ve ölüm gibi bazı sonuçlar oluşturabileceğinden bu hastalıktan korunmanın daha önemli olduğu bellidir. Bu hastalıklardan korunmak için en etkin ve ucuz yöntem aşılanmadır. Aşı, hastalığa sebep olan mikroorganizmanın canlı veya cansız bir şekilde vücuda enjekte edilmesiyle mikroba karşı bir savunma mekanizması oluşturmasıdır. Oluşan antikorlar vücutta uzun süre kalır ve eğer bu mikrop vücuda tekrar girerse vücut onu tanıdığı için hastalık oluşturamadan ortadan kaldırır. Yalnız, bu aşı çeşitlerinin hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması önemlidir.

  Hangi Hastalıkların Aşısı Mevcuttur?

Hangi Hastalıkların Aşısı Mevcuttur?

Tıp biliminin ve teknolojinin gelişmesiyle aşılamada da büyük yollar alınmıştır. Artık aşı ile birçok bakteri ve viral kaynaklı hastalıktan korunma sağlanmıştır. Çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B, verem, pnömoni, grip, su çiçeği, hepatit A gibi hastalıklar aşı ile önlenebilmektedir. Ayrıca rahim ağzı kanseri, tetanos ve tifo gibi hastalıklar içinde aşılar bulunmaktadır. Mikroplara karşı koruyucu bir etki sağlayan bu aşılar düzenli ve uygun dozlarda yapılması hem hastalığın önüne geçilmesi için hemde aşı kaynaklı sağlık problemlerinin oluşmaması için son derece önemlidir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu