Çocuklarda Aşı Nedir?
Bebeklerin enfeksiyonlara karşı en büyük savunucuları aşı ve anne sütüdür. Yeni doğan bebekler annelerinden aldıkları antikorlar ile hastalıklara karşı korunurlar. Fakat, bu korunma bir süre sonra sona ermektedir. Ayrıca, anneden alınan bu antikorlar da boğmaca gibi bazı hastalıklara karşı antikorlar olmadığı için eğer bebek bu hastalık ile karşılaşırsa, vücudu bu hastalıkla savaşacak kadar güçlü olamayabilir . Aşılar bulunmadan önce bebekler bazı hastalıklarla savaşacak kadar bünyeleri sağlam olmadıkları için ölüm oranı fazlaydı. Fakat, günümüzde bu aşılar sayesinde bir miktar önlenebilmektedir. Aşı, içerisinde ölü veya zayıflatılmış mikroorganizma içeren ve enfeksiyonlara karşı koruyan biyolojik ürünlerdir.
Aşının uyguladığı mekanizma şudur; aşı ile vücuda giren mikroba karşı vücut bağışıklık sistemini uyarır ve savaşır, ardından artık bu mikrobu tanır ve bu hastalığa karşı bağışıklık sistemini geliştirmiş olur.Hastalığın geçirilmesiyle aşılanma arasında kazanılan bağışıklık farkı ise, aşılanma da kişi mikroba karşı savaşını daha hafif bir şekilde atlatır. Ayrıca genellikle bu hastalıklar bulaşıcı hastalıklar olduğu için salgınlar için de büyük bir önlemdir.
Çocuklarda Aşı Takvimi Nedir?
Aşıların etki gösterebilmeleri için uygun zaman ve dozlarda uygulanması çok önemlidir. Bu yüzden bebekler için ilk muayeneden sonra uzman doktor, bir aşı takvimi ile yönlendirmelerde bulunur. Aşı takvimine uymak bebekler için hastalıklardan korunmak adına son derece önemlidir. Çünkü bu hastalıklar bebeklerde sakatlıklara ve hatta ölümlere yol açtığından dolayı onlara sağlıklı bir gelecek sunmak için aşı şart olmaktadır.