Anne-Çocuk

Bebeklerde Gelişim Süreci Nasıl İlerler?

Bebeklerde Gelişim Süreci Nasıl İlerler? sorusu tüm ebeveynler tarafından sıkça araştırılan konuların başında gelmektedir. Bizde bu yazımızda bu konuyu sizler için ele aldık.

Bebeklerde Gelişim Süreci Nasıl İlerler? Bebeklerin ilk bir senesinde önce etrafı keşfedebilmesi için duyuları gelişir. Bebeğin gelişimini ilk anne karnındayken başlar. Annesinin sesini daha dünyaya gelmeden tanır.

Bebeklerde Duyu Organları

Yeni doğan bir bebek çevresindeki sesleri işitebilir. Doğduğu andan itibaren seslere tepki verebilir. Görme yetisi daha henüz çok zayıftır. Bebek 20-25 cm mesafeyi görebilir. Bu mesafe annenin bebeğini emzirme mesafesidir. Emziren anneler bebekleri ile mutlaka göz teması kurmalıdır. Bunun nedeni de bebeğin annesini tanımaya çalışmasıdır.

Bebekler doğduğu andan itibaren seslere duyarlıdır. Duyduğu sese doğru kafasını çevirmeye 2. Aydan itibaren başlarlar. 7.aydan sonra da adını duyduğunda sesin geldiği tarafa dönecektir. Bebeğe bir şeyler dinletmek, dışarda kısa gezintilere çıkarmak gerekir. Bebek beşinci aydan sonra ses çıkarmak için oyuncakları vurabilir, kendi sesini duymak için bağırabilir. Bebekler ses çıkardıklarında onlarla konuşmak bebeklerin konuşmaya başlamasına yardımcı olur.

Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebekler ayaklandığında kendine özgüveni artar. Gözüne büyük gelen her nesne küçülür.

1 yaşına yaklaşan bebek artık kaşık tutabilir, kendi yemeğini yemeye başlayabilir. Tutma yetisi güçlenen bebekler kalemle karalamalar yapabilir.

Bir yerden tutunarak çıkabileceği yerlere çıkıp inmek hoşlarına gider.

Puzzle birleştirmekten zevk alırlar. Anlamsız sesler çıkarır ama bu onun konuşmaya başlamış olduğunu gösterir. Renkli ve resimli kitaplar ilgisini çekmeye başlar. Sorularınıza anlamsız bakan o gözler yok artık. Burnun nerede? Ağzın nerede gibi soruları anlar ve göstermeye başlar o minik kalpler.

Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

10 aylık bebekler basit kelimeleri anlamaya başlar. Onunla konuşmanız hoşuna gider. Yatarken kendi isteği ile oturabilir, destek alarak ayağa kalkabilir. Elimden tutarsanız yürümeye, adım atmaya çalışıyor. Bebekler ortalama 1 yaşında yürür nadirde olsa 18 ayını bekleyen bebeklerde olur.

Bebek gelişimi için onlarla konuşmak verdiği tepkilere konuşarak cevap vermek faydalıdır. Kapıyı gösteren bebeğe gezmek mi istiyorsun diye netleştirerek cevap vermelisiniz. Bebeği taklit eden sesler çıkarmak doğru değildir. Bebek yeni şeyler öğrenmek için net sesler duymak ister.

Evdeki kurallar sabit kalmalıdır. Net kurallarınız olması ileride işinizi kolaylaştırır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu