BAHARATLARIN ZENGİN DÜNYASI
Baharatlar çok zengin bir dünyanın kapısından içeri adım atmak demektir. Yemeklerden tutunda sağlık, çay, güzellik aklınıza gelen her alanda kullanım alanı geniş bir yelpaze oluşturur. Şifa kaynağı olan baharatların en popüler olanlarına birlikte göz atalım.
Zencefil listenin üst sıralarında yer alıyor. Keskin tadı az oranlarda kullanılmasını gerektiriyor. Antioksidandır. Hücre yenileme özelliği vardır. Boğaz ağrıları, grip gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Çayını içebilir, keklere tat katması için bir tutam ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal; Hindistan’da yaygın kullanılan bir baharattır. Kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Solunum yolu hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır. Tüm yiyeceklere bir çay kaşığı karıştırabilirsiniz. Vücuda direnç kazandırır.
Tarçın; Türk mutfağının vazgeçilmez baharatıdır. Tatlı, tuzlu her türlü kullanıma açıktır. Süsleme yapmak, hoş koku vermek ve kan şekerinin düzenlenmesinde çok yönlü kullanılır. Tarçın çayı lif deposudur. Vücudu dinlendirir.
Kimyon et yemekleri ve köftede çok kullandığımız bir baharat türü. İçeriğindeki demir minerali sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemine faydalıdır. Karaciğere iyi gelir.
Çörekotu, tohum halinde kullanılırsa sindirilemez. Tozu ve yağı çok yaygın biçimde kullanılmaktadır. Yağını sırt ve baş ağrıları, saç bakımı, grip tedavisinde kullanabiliriz. Çiğneyerek yediğimizde iştahı kapatır.
BAHARATLARIN ZARARLARI
Hangi baharat olursa olsun aşırı miktarda kullanımı böbrekler ve karaciğer için zararlıdır. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları baharatları dikkatli kullanmalıdır. Mide rahatsızlıkları olanlar dikkatli olmalıdır.