Aile ve bireyler arasındaki ilişki
Aile toplumda ki en küçük yapı birimidir. Genel itibariyle anne, baba ve çocuklardan oluşur. Bunun yanında dede, nine, amca, teyze, halada aile grubuna dâhil edilir. Aile toplumun en küçük yapı taşını oluşturan birimdir, dolayısıyla aile ve bireyler arasındaki ilişki son derece önemlidir.
Geçmişten gelen örf ve adetlerimiz doğrultusunda aile yöneticisi olarak baba veya dede daha sonrasında ise en büyük erkek birey öne çıkar. Aile ve bireyler arasında ki ilişkiyi en dikkatli şekilde yöneten ise annedir. Sevgi, saygı ve hoşgörü eksikliği olan birimlerde ise iletişim bozuklukları fazlasıyla görülmektedir. Bunlardan en çok bilineni kardeş kavgaları veya anne-baba arasındaki tartışmalardır. Kardeşler arasında ise en büyük olan diğerlerine karşı daha üstün ve söz sahibidir. Büyük olan birey anne ve baba yokluğunda ailesini yönetmek durumundadır. İletişim bozukluğu yaşanmaması için küçük bireyler büyüklerine karşı; saygılı, sevgili ve hoşgörülü olmalıdır. Aile büyükleri ise diğer fertleri; dinlemeli, dikkate almalı ve kararlarına saygı duymalıdır.
Aile ve bireyler arasındaki ilişkiyi etkileyen en önemli konulardan bir tanesi de alınan kararlar ve bunların nasıl uygulanacağıdır. Yapılan tartışmalar ve paylaşılan konular sağlıklı bir ortamda paylaşılmalı, herkes birbirine karşı saygılı olmalıdır. Katı ve hiyerarşik davranışlar olumsuz durumlar yaratacağı için bireylerin gelişimi ve geleceği açısından alacağı kararlarda son derece etkili olacaktır.
Tüm aile bireyleri üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Zira toplumda ki başarıyı etkileyen en önemli faktör budur.