1 Yaşına Kadar Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?
Aşılar, kişileri hasta yapan birçok mikroba karşı bağışıklık kazanmalarını sağlamaktadır. Bebeğinizin ileri ki dönemlerinde sağlıklı olması ve hastalıklara karşı güçlü bir mekanizmaya sahip olmalarını istiyorsanız aşı takvimi ile uygun zamanlamalar da bebeğinizin aşısını yaptırabilirsiniz. Bu yüzden aşı takvimi takibiniz çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı aşı takvimine görebebeğiniz doğduktan sonra 1. ayında Hepatit B aşısı uygulanması gerekmektedir. 2. ayda ise Pnömokok, Verem ve 5′ li karma aşı olan difteri-boğmaca-tetanos-inaktif polio-hemofilus influenza tip B uygulanmaktadır. Ayrıca sağlık bakanlığı taşı takvimine dahil olmayan Rotavirüs aşısını uygulamak isterseniz 2. ayda uygulayabilirsiniz. 4. ayda ise tekrar 4’li karma aşısı ve pnömokok aşısı uygulanır. Tekrar isteğinize bağlı olarak rotavirüs aşısının diğer dozunu uygulayabilirsiniz.
6. ayda ise tekrar hepatit B, 5′ li karma, pnömokok, oral polio yani çocuk felci aşısı uygulanır. Sağlık bakanlığının aşı takviminde bulunmayan diğer bir aşı ise grip aşısıdır. Rotavirüs aşının 3. dozu ve grip aşısı uygulayacaksanız 6. ayda uygulamanız gerekmektedir. 9. ayda ise Bakanlık’ ın takviminde bulunmayan konjuge meningokok aşısını isteğe bağlı olarak uygulayabilirsiniz. 12. ayda kızamık-kızamıkçık-kabakulak 3′ lü karma aşısı, pnömokok, hepatit A, su çiçeği aşısı uygulanır. Aşı Takvimi çizelgesinde bulunmayan konjuge meningokok aşısının 2. dozu bu dönemde uygulanır.
1 Yaşından Sonra Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?
18.-24. ay arasında 5′ li karma aşısı, oral polio aşısı ve hepatit A aşıları tekrarlanır. 4-6 yaş arasında 5’li karma aşısı ve 3′ lü karma aşısı uygulanır. Ayrıca takvimde bulunmayan su çiçeği aşısını isteğe bağlı uygulayabilirsiniz. 9 yaşında ise Bakanlığın aşı takviminde bulunmayan Human Papiloma Virüsü aşısı uygulayabilirsiniz. İlköğretim 8. sınıfta ise yetişkin difteri-tetanos aşısı uygulanmaktadır.